Thermische Isolatie

Warmte-isolatie of thermische isolatie is een eigenschap van materialen en constructies om de overdracht van thermische energie (warmte) tussen twee zijden van het materiaal of de constructie tot een minimum te reduceren.

Hieronder een omschrijving van de meest voorkomende isolatie materialen:

Steenwol

Steenwol of rotswol genoemd, is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit diabaas of basalt. Bij 1400°C wordt de steenmassa gesmolten en wordt vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt.

De steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie van industrie ,woningen en als bodem voor het opkweken en telen van planten.

Glaswol

Glaswol is een silicaat dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Het is een product dat vervaardigd wordt uit zand en gerecycled glas (geen post consumer). Het is niet brandbaar en niet oplosbaar in water, en daardoor erg geschikt als isolatiemateriaal.

Pyrogel en Cryogel isolatie

Pyrogel en Cryogel materialen zijn flexibele Superisolerende Isolatie-dekens ontworpen voor lage- en hogetemperatuurtoepassingen. De unieke eigenschappen - de zeer lage thermische geleidbaarheid, weerstand op hoge temperatuur, waterbestendigheid, goede flexibiliteit en gebruiksgemak - hebben Pyrogel en Cryogel producten van essentieel belang gemaakt voor diegenen die ultieme thermische bescherming willen.

Met behulp van gepatenteerde nanotechnologie combineren deze-materialen een silica gel met versterkende vezels om superieure thermische prestaties te leveren. Pyrogel en Cryogel is verkrijgbaar in verschillende productvormen voor temperaturen die variëren van cryogene tot hoge temperatuurniveaus.

De standaard productvormen zijn verkrijgbaar in drie temperatuurzones:

  • -270°C tot +95°C - Dit product is een flexibele isolatiedeken met een geïntegreerde dampbarrière voor sub-ambient en cryogene toepassingen. Beschikbare diktes: 5 en 10 mm. Het heeft de laagste k-waarde van elk cryogeen isolatiemateriaal ter wereld, waardoor de diktes worden verminderd met 50%-75%.
  • -40°C tot 650°C - Deze superisolatie bezit de laagste thermische geleidbaarheid van alle bekende vaste stoffen. Het is een van het meest effectieve hoge-temperatuur isolatiemateriaal in de industriële markt, meestal 2-5 keer dunner dan de meeste concurrerende producten. Het is verkrijgbaar in 5 mm en 10 mm.
  • -60°C tot 650°C - Deze Nano poreuze Super Isolatie speciaal ontwikkeld om een uitzonderlijke bescherming tegen brand te bieden. Beschikbare dikte: 10mm.

Naast de standaardrollen zijn er nu kleinere rollen beschikbaar. Hierdoor heeft u al de voordelen van Pyrogel in een makkelijk hanteerbaar formaat, De rollen zijn makkelijk te dragen door 1 persoon (ca. 16 kg) en daardoor sneller te snijden on site.

PIR

PIR (polyisocyanuraat) is een kunststof die specifiek voor isolatie is ontwikkeld .Technisch gezien is het een polymeer, ook wel een soort thermohardend plastic. . Het is een verdere ontwikkeling van PUR en kent een veel hogere isolatiewaarde. Bovendien biedt PIR-isolatie een grotere brandveiligheid . PIR is echter geen brandvertrager of vlamvertrager. PIR is weliswaar slecht brandbaar en als het dan toch brandt worden giftige gassen gevormd. Door de hogere isolatiewaarde is voor dezelfde isolatiewaarde een minder dikke PIR nodig, dan wanneer je andere isolatiesoorten gebruikt. Bovendien is PIR zeer licht en sterk en komen er bij de verwerking ervan geen schadelijke vezels vrij. Het irriteert dus niet. Ondanks dat PIR-isolatie veel voordelen kent, kent het ook een nadeel. PIR is een minder milieuvriendelijk product en laat zijn sporen na, omdat het nog niet goed recyclebaar is.

Elastomeren

Elastomeren zijn polymeren met rubberachtige eigenschappen. Het woord elastomeer komt van de woorden 'elastisch' en 'mer' (meros in het Grieks betekent deel, zoals in bijvoorbeeld 'polymeer' of 'monomeer') Een elastisch materiaal neemt weer zijn oorspronkelijke vorm aan na verwijdering van een externe belasting zolang de belasting binnen het kritische gebied valt. Indien de belasting gedurende lange tijd wordt aangehouden ontstaat een fenomeen dat men kruip noemt, de rek neemt toe onder constante belasting en dit resulteert in een permanente vervorming van het elastomeer. (Dit treedt bijvoorbeeld op als men een elastiek gedurende lange tijd opspant)

Heat tracing

Heat tracing of kortweg tracing is het op temperatuur houden of brengen van producten die niet mogen stollen of aangroeien ("scaling"). - Elektrische Tracing (Electrical Heattracing = Elektrisch verwarmingssysteem). (Losse verwarmingselementen ofwel heaters worden hierbij even buiten beschouwing gelaten). Hierbij kan men bijvoorbeeld gebruikmaken van parallel-tracing-kabels of serie-kabels.

  • Parallel-tracing-kabels bestaan uit 2 elektrische geleiders waartussen (over de volle lengte) een temperatuur-afhankelijke weerstand zit. (Deze bestaat uit kunststof met daarin geleidende deeltjes, die beter of slechter met elkaar verbonden zijn, afhankelijk van de temperatuur. In Jip & Janneketaal: een soort tweelingsnoer met daartussen, over de volle lengte, een warmte-afgevend deel). De lengte van deze kabel kan worden ingekort zonder dat dit de warmte-afgifte beïnvloedt. Men noemt deze kabels ook wel "zelfregelende kabels".
  • Serie-kabels bestaan niet uit een 2-aderige "kabel" (zoals parallel-tracing-kabels) maar uit een 1-aderige kabel. Deze kabel kan men eigenlijk vergelijken met een lange elektrische weerstand. Aanpassing van de lengte van deze kabel beïnvloedt ook de warmte-afgifte. Deze kabels kunnen bv. de kilometerslange oliepijpleidingen in koude gebieden, zoals in Siberië, op temperatuur houden zodat de olie makkelijker kan worden getransporteerd. Tevens worden op deze manier de afsluiters ijsvrij gehouden.

Matrassen

Dit zijn flexibele en simpel wegneembare isolatiematrassen t.b.v. o.a. appendages, turbines en uitlaten. Deze matrassen zijn vervaardigd van zwaar en dichtgeweven gesiliconiseerd glasdoek aan de buitenzijde en alu grijs of Nomex doek aan de binnenzijde en worden genopt uitgevoerd. De matrassen zijn gevuld met een losse mineraal wol dikte 40 à 50 mm. De matrassen kunnen worden bevestigd met RVS vastzethaken, klittenband, banden of snel sluitingen.

.. Terug

Panelenbouw

Binnen panelenbouw maken we onderscheid in de volgende typen panelen:

Akoestische panelen

Akoestische panelen beschermen tegen geluidsoverlast en dragen bij aan het welzijn van iedereen in de omgeving. De aan één zijde geperforeerde structuur maakt een geluidsabsorptie van DL? = 8 dB en geluidsisolatie van 34 dB voor het paneel mogelijk.

Steenwol panelen

Steenwolpaneel is ook brandwerend, lichtgewicht sandwichpaneel en zijn opgebouwd uit steenwol en een binnen- en buitenkant van thermisch verzinkte staalplaat, afgewerkt met een coating. Steenwolpanelen is gecontroleerde sterkte eigenschappen en is speciaal behandeld om de vezels waterafstotend, niet-hygroscopisch en niet-capillair te maken. Brandwerendheid getest volgens EN 13501-2:2009, Warrington brandrapporten op aanvraag beschikbaar.

PU/PIR panelen

De panelen bestaan uit sandwichpanelen met een kern van HCFK-vrije PIR- schuim, klasse B S1 d0, in verschillende diktes. Het soortelijke gewicht van minimaal 40kg/m³ wordt gecontroleerd en garandeert een optimale hechting van het PIR schuim aan de staalplaat. Standaard zijn de panelen aan weerszijden voorzien van optisch geprofileerde, sendzimir verzinkte staalplaat, dikte 0,6 mm, Z 275 volgens DIN EN 10 147, zink minimaal 275 gr/m² en afgewerkt met een siliconen polyestercoating dikte 25 micron.

.. Terug

Brandpreventie

Om een brand beheersbaar te houden stelt het Bouwbesluit eisen aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo) tussen brandcompartimenten. Een pand wordt opgedeeld in brandcompartimenten, sub-brandcompartimenten en extra beschermde sub-brandcompartimenten. Dit verhindert dat de brand zich ongelimiteerd kan verspreiden.

Het bouwbesluit dicteert de maximale grootte van een brandcompartiment 500 m² voor een logiesfunctie, 2500 m2 voor industriefuncties en 1000 m² voor de overige functies. De weerstand tegen branddoorslag tussen twee naast of boven elkaar gelegen ruimten wordt bepaald door de brandwerendheid van de scheidingsconstructie tussen deze ruimten (wand of vloer).Wanneer een gebouw goed is gecompartimenteerd dan blijft een eventuele brand beheersbaar, het stelt de mensen in staat veilig te vluchten en het geeft de brandweer de tijd zijn werk te doen.

Doorvoeringen, een bedreiging

Brandcompartimenten zijn de optelsom van brandwerende wanden, plafonds, deuren, glasconstructies en belangrijk, naden en doorvoeringen. Want brandcompartimenten worden doorboord met vele technische installaties zoals leidingen en buizen van sanitair en verwarming, kanalen van het ventilatiesysteem, elektra- en datakabels. Doorvoeringen en hun sparingen zijn een bedreiging voor de brandwerendheid en moeten worden beveiligd tegen branddoorslag. Dit alles kan gedocumenteerd en bijgehouden worden in een digitaal logboek.

.. Terug

Afbouw

Binnen de afbouw behandel ik twee categoriën:

Metalstudwand

Een metalstudwand is een systeembinnenwand. De wand heeft een ruimte scheidende functie. Metalstud profielen zijn koudgevormde (gezette) stalen profielen. Deze profielen hebben een C- of U-vorm. Als isolatiemateriaal wordt minerale wol gebruikt. De brandwerendheid van de wand wordt bereikt door toepassing van enkele of dubbele beplating en wanneer geluidswering ook gevraagd is, heeft een glas- of steenwol isolatie de voorkeur vanwege zijn geluidsabsorberende eigenschappen. Als afwerklaag kan behang- of schilderwerk worden toegepast. Tussen vloer en liggers wordt een zachte drukband aangebracht om geluidslekken te voorkomen.

De wanden zijn opgebouwd uit metalstud staanders en liggers, de liggers worden met pluggen vastgezet in de vloer en in het plafond. Er kunnen ook twee gipsplaatlagen toegepast worden om de brandwerende eigenschappen van de wand te verbeteren van 30 naar 60 minuten. In dat geval heeft de wand naast de ruimt scheidende functie ook een brandcompartiment scheidende functie. Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen. De dubbele gipsplaten worden vaak, om overlap van de naden te voorkomen, verspringend ten opzichte van elkaar aangebracht.

Systeemplafond

Een systeemplafond is een plafond waarbij door middel van plafondplaten en plafondprofielen en een ophangsysteem een vrij toegankelijke ruimte tussen de bovenliggende vloer en het plafond wordt gemaakt. Deze ruimte, ook wel plenum genoemd, wordt gebruikt voor de aanleg van verschillende systeemleidingen zoals elektriciteit, verwarming/ventilatie en riolering.

Door middel van de combinatie van systeemplafondprofielen en -platen kan men de verschillende typen en eigenschappen creëren.

.. Terug